Zorgen om nieuwe hoogspanningslijn in Noord-Holland: ‘Schrijnend om te zien’
‘De impact van de realisatie van de 380 kV-verbinding(en) op de (ruimtelijke) ontwikkeling van de land- en tuinbouwsector moet vooraf objectief en volwaardig in beeld worden gebracht’, stellen LTO Noord en KAVB in hun zienswijze. Ze schrijven dat agrarische kavels niet zomaar mogen worden doorsneden en dat de bredere effecten op de bedrijfsvoering moeten worden meegenomen in de overwegingen.
Doorsnijding en verlies van landbouwgrond
Een van de grote zorgen is dat de nieuwe hoogspanningsverbinding agrarische percelen doorsnijdt, wat de bedrijfsvoering ernstig kan verstoren. LTO Noord en KAVB pleiten ervoor om deze gevolgen zoveel mogelijk te beperken. ‘Het is schrijnend om te zien dat in de planMER alleen wordt gekeken naar het oppervlakteverlies aan landbouwgrond zonder een relatie te leggen met toekomstbestendige agrarische bedrijven.’
Daarnaast roepen LTO Noord en KAVB op tot een eerlijke compensatie voor de betrokken boeren en tuinders. ‘Ondernemers op/over wiens eigendom het tracé wordt gerealiseerd, moeten een jaarlijkse schadevergoeding ontvangen’, zo schrijven ze. Dit moet niet alleen een eenmalige vergoeding zijn, maar ook een jaarlijkse compensatie voor de schade en overlast die de hoogspanningslijn en stations veroorzaken voor de gewassen en bedrijfsvoering.
Natuurcompensatie
Een ander belangrijk punt is de zorg dat natuurcompensatie niet mag leiden tot extra ruimteclaims op agrarisch gebied. ‘Natuurcompensatie moet worden gerealiseerd door kwaliteitsverbetering van bestaande natuur en niet via het aanwijzen van nieuwe natuur’, stellen de organisaties.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: LTO Noord
Bron: LTO Noord