Wolvenprovincies zien geen heil in anticonceptiemaatregel wolf
De Tweede Kamerleden dienden deze week een motie daarvoor in tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van LVVN. Staatssecretaris Jean Rummenie zegde tijdens het debat toe dat hij deze maatregel meeneemt in zijn onderzoek naar de staat van instandhouding, omdat deze invloed kan hebben op de wolvenpopulatie.
(Inter)nationaal onderzoek, literatuur en opgedane praktijkervaring tonen volgens de gezamenlijke overheden aan dat de voorgestelde anticonceptie kan werken bij populaties hoefdieren en grazers, en niet bij in het wild levende roofdieren. Meerdere ervaringsdeskundigen wijzen op de enorme complexiteit rondom het darten van roofdieren. Simpelweg omdat het benaderen van wolven op korte afstand in de vrije natuur vrijwel onmogelijk is, weten de provincies.
Op korte termijn actie nodig
De provincies vinden dat de actuele situatie geen ruimte meer biedt voor onderzoek en experimenten. Deze dragen namelijk niet bij aan oplossingen op de korte termijn. De gezamenlijke overheden pleiten daarom voor werkbare maatregelen en een dringend beroep op het Rijk om in te zetten op passieve en actieve beheersmaatregelen, zoals verjaging. ‘Wat ons betreft dient de inzet zich primair te richten op de-escalatie rondom veiligheid en beheersbaarheid van de wolvenpopulatie. Dit is uiteindelijk vooral in het belang van de wolf zelf.’
Gedeputeerden Egbert van Dijk (Drenthe), Matthijs de Vries (Friesland), Harold Zoet (Gelderland), Maurits von Martels (Overijssel) en Mirjam Sterk gaan graag de dialoog met de Kamer aan om te komen tot pragmatische en werkbare oplossingen.