Biologisch geitenbedrijf Zuylestein en natuurinclusieve boerderij Eyckenstein bekroond met Utrechtse Waarde-Ring
Met deze onderscheiding wil de provincie Utrecht laten zien welke personen zich inzetten om het Utrechtse voedselsysteem gezonder, meer lokaal en duurzamer te maken.
Gedeputeerde Klimaat Has Bakker: „Het is fijn om te zien dat steeds meer boeren en ondernemers in Utrecht bezig zijn met het verduurzamen van hun keten en dat er meer verbinding ontstaat tussen de boeren en de inwoners. Dat zijn mooie manieren om het landelijk gebied toekomstbestendig te maken.”
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Het Lokaal in Amersfoort kregen de ontvangers van gedeputeerde Has Bakker een onderscheiding opgespeld en een mediavoucher van 2500 euro uitgereikt.
Biologisch geitenbedrijf Zuylestein
De Lange heeft een biologisch geitenbedrijf opgezet met een grote passie voor geiten en de korte keten. Met de bouw van een nieuwe stal heeft ze een vergaderruimte als skybox gerealiseerd, zodat bezoekers de stal van binnen kunnen beleven. Ook is ze een zelfbedieningswinkel begonnen, hierin verkoopt ze allerlei producten met een uniek verhaal: denk aan zeep van geitenmelk die goed is voor huidproblemen en bokkenvlees. Daarnaast is ze actief op social media en bestuurslid van de lokale afdeling Kromme Rijn en Heuvelrug van LTO.
Met al deze zaken is de provincie van mening dat De Lange zich een ‘creatieve voedselondernemer’ mag noemen: een ondernemer die zich sterk inzet voor boer-burger verbinding.
Boerderij Eyckenstein
In de categorie ‘Culinaire verbinders’ (prijs voor een duo: de chef en de boer die met culinaire ervaringen verbinding legt tussen de burger en voedsel, red.) won Boerderij Eyckenstein uit Maartensdijk. Op deze natuurinclusieve boerderij brengen ze Jersey stieren groot. Het vlees van deze dieren wordt vervolgens weer verkocht in de eigen landgoedwinkel. De stieren groeien op een zo natuurlijk mogelijke manier op. De dieren leven buiten en eten zoveel mogelijk gras, dat wordt aangevuld met biologische kruiden en granen van eigen akkers. Op het bedrijf worden geen antibiotica, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest ingezet.
Boerderij Eyckenstein heeft een landgoedwinkel met het vlees van de stiertjes, maar ook onder andere de Remeker kaas en andere lokale en biologische producten. Het Jersey-vlees wordt geleverd aan verschillende biologische winkels in de regio Utrecht en in Odin-winkels in Amsterdam.
Sinds 2023 is de boerderij een samenwerking met de Buitenkeuken aangegaan. Zij organiseren diners waarbij ze koken met seizoensgebonden producten. Het eten wordt gedeeld aan lange tafels, op de plek waar de groenten, het vlees en de eieren vandaan komen. Zo delen ze naast het eten ook het verhaal en maken ze samen met betrokken burgers uit de buurt plannen voor ecosysteemherstel op de boerderij.
Wijkse moestuin
De Wijkse Moestuin wint de prijs in de categorie ‘Educatieheld(in)’. De plek biedt mogelijkheden voor re-integratie, workshops, evenementen en dagactiviteiten. Vrijwilligers kunnen deelnemen aan meewerkdagen of stage lopen, terwijl er biologische groenten, peren en bloemen worden geteeld. Het is een echte gemeenschapstuin met een zelfpluktuin en oogstaandelen. Daarnaast organiseert De Wijkse Moestuin in samenwerking met Natuurlijk Heel Leuk en IVN activiteiten voor basisschoolleerlingen uit de omgeving. Ook worden er workshops en lezingen gegeven over diverse onderwerpen voor oogstgenoten en andere belangstellenden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Hanne Hansen
Bron: Provincie Utrecht