Kamer wil van kabinet voor december weten wanneer het stikstofondergrens van 1 mol gaat hanteren
Harm Holman (NSC) diende eerder al een motie in waarmee hij het kabinet opriep om een rekenkundige ondergrens van 1 mol per hectare per jaar uit te voeren. Deze heeft het kabinet volgens Holman niet uitgevoerd.
NSC en het CDA vinden daarom dat dit alsnog moet gebeuren en manen het kabinet tot actie. Holman verwijst daarbij ook naar het rapport van de Universiteit van Amsterdam en TNO waarin staat dat het invoeren van een rekenkundige ondergrens op dit moment juridisch niet mogelijk is, omdat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan. „Er lag een rapport van de UvA en TNO en dat hebben wij als zeer teleurstellend ervaren. In december vorig jaar hebben wij over stikstof gesproken. Er zijn acht maanden besteed aan het komen tot dit rapport en dat heeft helaas niks opgeleverd. Het idee is om daar nu een vervolgstudie op te doen. Daar hebben wij een hele lage verwachting van. Mocht er al wat komen, dan komt het gewoon te laat. Wij vinden dat die acht maanden verspilling nu echt anders moeten worden gebruikt en dat de minister met een plan moet komen om het stikstofslot op Nederland los te trekken en de PAS-melders en interimmers een toekomst te bieden”, zegt het NSC-Kamerlid hij over de motie.
PAS-melders
Holman ziet liever vandaag dan morgen een oplossing voor onder andere de PAS-melders. „Het liefst zouden wij zien dat er morgen gewoon getoetst gaat worden op de ondergrens van 1 mol. Wij denken dat je nu echt kans maakt als je dat bij de rechter zou doen. Ga dat proces dan aan, maar ga je ook maximaal voorbereiden. Ik heb bijvoorbeeld in provincies met gebiedsgericht beleid gezien dat provincies met creatieve oplossingen komen. PAS-beoordelingen zijn echt maatwerk, dat de PAS-melders gaat helpen om een vergunning aan te vragen. Wij vragen de minister dus om alles op alles te zetten om met iets te komen.”
Volgens het NSC-Kamerlid zou er ook bij de Landsadvocaat en Raad van State advies kunnen worden ingewonnen. „Ik ben met een aantal van mijn collega’s bij de Raad van State geweest en we hebben daar de vraag voorgelegd hoe we van dat stikstofslot afkomen. Die mensen hebben daar een duidelijke mening over en die kunnen dat aangeven. Ik adviseer de minister ook om haar oor te luisteren te leggen en te bekijken wat we moeten doen om dat te doen.”
Misschien meer tijd nodig
Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) liet het oordeel over de motie aan de Kamer, maar plaatste wel een kanttekening: „Vooropgesteld: het vinden van een oplossing voor de PAS-melders heeft echt de hoogste prioriteit. We werken daar ook echt keihard aan, maar het is wel even de realiteit dat er geen simpele oplossingen zijn. We proberen dat via alle sporen.”
Zo is er onlangs opnieuw geld beschikbaar gesteld voor de provincies om PAS-melders te legaliseren. Wiersma: „We proberen via de verschillende sporen te werken aan het legaliseren van PAS-melders, maar als er laaghangend fruit was geweest, dan was dat in de afgelopen vijf jaar al wel gevonden. Ik ga mijn uiterste best doen om daar voor 1 december iets voor op te leveren. Vanwege de complexiteit en de benodigde afstemming, met decentrale overheden maar ook in de ministerraad, is het wel een heel krap tijdsproces.”
Ze hoopt wel dat de Kamer de minister ruimte geeft als er in de realiteit toch iets meer tijd nodig blijkt te zijn dan 1 december om dit plan te maken.
Vergunningstelsel tegen licht houden
De Kamer nam ook een motie van Thom van Campen (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) aan, die de regering oproept om bij de uitwerking van de stikstofplannen ook stil te staan bij het huidige vergunningenstelsel en daarbij onafhankelijk advies te vragen naar diverse varianten.
Van Campen vindt dat het bevoegd gezag op dit moment geen sturingsmogelijkheden heeft: „Ik constateer dat we na de uitspraak van de Raad van State met een situatie te maken hebben waarin verkregen vergunningen voor onbepaalde tijd bestaan. Daarmee lijken het en worden ze gepercipieerd als het hebben van rechten. Het is vaag en onduidelijk. En dat leidt, denk ik, ook in rechtszalen, tot onduidelijkheid. Gelet op de opgave van het kabinet om de stikstofplannen voor de toekomst uit te werken, denk ik dat er bij de maatregelen die nodig zijn om de uitstoot te verminderen, ook hoort dat je kritisch kijkt hoe ons stelsel er op dit moment eigenlijk uitziet. Hoe doen ze het bijvoorbeeld in België en wat zouden wij daarvan kunnen leren?”
Effect maatregelen op mestmarkt
Verder wil de Kamer een onderbouwing van de 5 miljard euro die het kabinet van 2026 wil investeren in de landbouw. Dit geld gaat naar onder andere innovatie en doelsturing, een brede opkoopregeling, natuurbeleid en mest. Van Campen (VVD) en Grinwis (ChristenUnie) vragen het kabinet om in kaart te brengen wat het doelbereik is van de beoogde investeringen voor natuur, waterkwaliteit en klimaat en te onderbouwen hoe en op welke termijn de voorgenomen investeringen zullen leiden tot verlichting op de mestmarkt.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer