Leerdammer krijgt dwangsom van maximaal 1.050.000 euro opgelegd
De leveranciersvereniging diende een klacht in tegen Leerdammer over het eenzijdig wijzigen van de leveringsvoorwaarden. Na onderzoek draagt de ACM Lactalis Leerdammer op om de leveringsvoorwaarden over de melkprijs aan te passen.
Totstandkoming melkprijs
Melkveehouders krijgen maandelijks van Lactalis Leerdammer te horen welke prijs zij ontvangen voor hun melk. Afspraken over het tot stand komen van deze melkprijs zijn nooit gemaakt. Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC), die opkomt voor de belangen van de melkveehouders (oftewel leveranciers), diende meerdere klachten in bij de ACM. Melkveehouders hebben een afspraak dat zij exclusief aan Lactalis Leerdammer leveren en kunnen om die reden niet op korte termijn beslissen te stoppen met het leveren van melk, waardoor zij als het ware gedwongen worden de gepresenteerde prijs te accepteren.
Maximum dwangsom van 1.050.000 euro
Na onderzoek concludeert de ACM dat Lactalis Leerdammer het verbod op het eenzijdig wijzigen van de leveringsvoorwaarden uit de Wet OHP Landbouw overtreedt. Lactalis Leerdammer krijgt maximaal drie maanden om de leveringsvoorwaarden in lijn te brengen met de Wet OHP Landbouw. Een belangrijke voorwaarde is dat het voor de leverancier van tevoren duidelijk en controleerbaar is hoe de prijs tot stand komt. Als Lactalis Leerdammer zich daar niet aan houdt, moet het dwangsommen betalen tot een maximum van 1.050.000 euro.
Leerdammer direct aan de slag
In reactie op de uitspraak van de ACM komt Royal Lactalis Leerdammer vandaag met het nieuws naar buiten dat de kaasmaker begin oktober een begin wil maken met het inzichtelijker maken van de melkprijssystematiek. Daarvoor gaat zij het gesprek aan met de vertegenwoordiging van de melkveehouders.
‘Wij werken als lokaal productiebedrijf al meer dan 100 jaar in Nederland en maken kaas volgens de hoogste standaarden’, laat Jan Verbessem, general manager Royal Latatis Leerdammer in een reactie op de website van de zuivelonderneming weten. ’Dat doen wij met melk die hoofdzakelijk afkomstig is van onze Nederlandse melkveehouders. Hun melk bepaalt in hoge mate de kwaliteit van onze kazen die wereldwijd worden verkocht. Een goede en open samenwerking met de melkveehouders is daarom voor iedereen van grote waarde. Mede daarom zet Royal Lactalis Leerdammer stappen om het melkprijssysteem transparanter te maken. Hierbij betrekken we een vertegenwoordiging van de melkveehouders die aan ons leveren.’
Hoger beroep
Tegelijkertijd geeft Leerdammer aan meer dan drie maanden nodig te hebben voor het opstellen van een inzichtelijke en transparante melkprijssystematiek. De kaasmaker gaat dan ook in beroep tegen de opgelegde termijn van drie maanden. ‘Deze juridische stap staat los van de wil en toewijding van Royal Lactatis Leerdammer om het melkprijssysteem inzichtelijker te maken’, stelt Leerdammer in een persbericht.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Royal Bel Leerdammer
Bronnen: ACM, Royal Lactalis Leerdammer