135 Utrechtse PAS-melders krijgen zicht op legalisatie natuurvergunning: ‘Nogmaals oproep aan het Rijk’
In totaal dienden 160 bedrijven een aanvraag in. Voor 16 bedrijven bleek dat niet nodig te zijn, zij hebben al een geldige vergunning of vallen buiten de regels. 9 bedrijven vielen buiten de boot, omdat ze zich tussen 2015 en 2019 niet goed hadden gemeld of al eerder een vergunning hadden moeten aanvragen.
Oproep aan het Rijk
Gedeputeerde Mirjam Sterk zegt op de website van de provincie Utrecht: „Wij hebben als provincie - volgens het legalisatieprogramma van het Rijk - vastgesteld of de PAS-melders voor een regeling in aanmerking komen. Het is nu aan het Rijk om ervoor te zorgen dat de PAS-melders gelegaliseerd worden. We hopen dat de minister snel komt met een regeling voor deze PAS-melders zodat zij eindelijk uit de jarenlange onzekerheid worden gehaald en hun blik weer op de toekomst kunnen richten.”
Ondertussen wordt er maatwerk geleverd voor de 135 agrariërs die wel in het traject zitten. „We kunnen helaas niet garanderen dat er straks voldoende stikstofruimte is om deze 135 bedrijven ook daadwerkelijk te legaliseren. Daarom roep ik het Rijk nogmaals op om snel met een oplossing te komen om deze ondernemers te verlossen van de verlammende onzekerheid.”
LBV
Mogelijke stappen zijn onder andere technische maatregelen of minder dieren houden, maar ook bedrijfsbeëindiging of verplaatsing wordt niet uitgesloten. De provincie heeft een stikstofbank opgericht, maar daar is op dit moment nog weinig ruimte beschikbaar. In de toekomst kan er meer stikstofruimte vrijkomen via de ‘stoppersregelingen’ van het Rijk, zoals de Lbv- en Lbv-plus-regeling.
Wat zijn PAS-melders?
PAS-melders zijn bedrijven die tussen 2015 en 2019 aangaven stikstof uit te stoten, maar destijds geen vergunning nodig hadden. Dit veranderde echter door de uitspraak van de Raad van State in 2019. Deze bedrijven moeten alsnog een vergunning krijgen, maar dat kan pas zodra er voldoende stikstofruimte beschikbaar is. En daar wringt de schoen, want de stikstofuitstoot moet eerst drastisch omlaag voordat er vergunningen kunnen worden afgegeven.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Utrecht