‘Regeerakkoord bepaalt toekomst Provinciaal Programma Landelijk Gebied in Noord-Holland’
De aanleiding voor de vragen was de berichtgeving in de media vorige week over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Koning wilde weten of Noord-Holland doorgaat met het PPLG of er totaal wat anders voor in de plaats komt.
Beemsterboer gaf aan het regeerakkoord af te wachten om de breedte van de maatregelen in te kunnen schatten. „Wij gaan ook nog af op de berichtgeving van de NOS. Er is nog geen formele bevestiging dat het NPLG is geschrapt.”
Nieuwe plannen
„Als het NPLG vervalt, dan vervalt daarmee ook de vraag aan de provincies om als uitwerking hiervan een PPLG te maken. Dit betekent echter niet dat het PPLG ook automatisch komt te vervallen”, lichtte Beemsterboer maandagmiddag toe. „Voor nu willen we doorgaan met het spoor dat we hebben ingezet en is er geen sprake van het stopzetten van het PPLG.”
De volgorde is toch wel vreemd, vindt Koning. „We hadden liever gezien dat de minister eerst duidelijkheid zou geven over de doelen. Vanuit provinciaal oogpunt begrijp ik de reactie van de Gedeputeerde Staten. We kunnen het PPLG wel gaan schrappen, maar we moeten evengoed bepaalde doelen behalen. Nu is het nog steeds de vraag welke doelen worden aangepast, welke blijven staan en/of welke een andere lading krijgen”, aldus het CDA-Statenlid.
Koning vervolgt: „In Noord-Holland zijn sommige doelen niet haalbaar en deze moeten daarom worden bijgesteld. Daarmee zijn wij het als CDA eens. Maar het zou dan enorm zonde zijn dat daardoor het gehele programma in de vuilnisbak wordt gegooid.” Volgens haar zou het daarom beter zijn om het NPLG enkel aan te passen. „Maar wat de minister precies wilt moeten we afwachten.”
PAS-melders en het PPLG
Over de gevolgen voor de legalisatie van de PAS-melders vertelde Beemsterboer op maatwerk in te blijven zetten. „We zoeken naar maatwerk omdat we bezig zijn om via een stikstofbank ruimte te kunnen maken voor deze groep. Daarnaast is er een pilot op Texel, waarvoor we tevens subsidie hebben aangevraagd bij het Rijk. Ook wachten we af wat de inzet van het Rijk exact zal worden, aangezien er in het hoofdlijnenakkoord landelijke regelingen voor opkoop, bedrijfsverplaatsing en innovatie zijn aangekondigd.”
Verder werd de oplossingsmogelijkheid van salderen benoemd. „In Noord-Holland is intern en extern salderen nog steeds mogelijk. Hiermee hopen we enkele PAS-melders te kunnen helpen”, aldus Beemsterboer.
Koning hoopt dat de subsidie welke is aangevraagd bij het Rijk niet enkel gebruikt gaat worden voor de PAS-melders op Texel, maar dat er subsidie wordt aangevraagd voor PAS-melders in heel Noord-Holland. „Over het algemeen zijn de antwoorden die we ontvingen van de gedeputeerde logisch. Naar de toekomst toe vinden we het vooral belangrijk dat alles in overleg met de agrarische sector, en met draagkracht vanuit de regio, gebeurt. Dit was een kenmerk van het PPLG, en dat willen we graag zo houden”, onderschrijft Koning.