Noord-Holland vraagt steun aan voor PAS-melders op Texel: 'Oneerlijke situatie'
Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (Landbouw) op de website van de provincie Noord-Holland: „Naast de generieke plannen van het Rijk en de samenwerkende provincies om PAS-melders te helpen, blijven we ook inzetten op maatwerk. We gaan met dit geld de 11 PAS-melders op Texel aan de juiste natuurvergunning helpen, of we vinden een andere passende oplossing voor ze. Daarmee komt er hopelijk een eind aan de oneerlijke situatie waarin zij verkeren en dragen we bij aan hun toekomstperspectief.”
Texel als proeftuin
De provincie startte in mei een proef om voor alle Texelse PAS-melders een oplossing te vinden. Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van LNV en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord. De afgelopen maanden hebben zaakbegeleiders gesprekken gevoerd met de betrokken ondernemers om hun behoeften in kaart te brengen. De aanvraag van Noord-Holland is gebaseerd op deze gesprekken.
Het legaliseren van PAS-melders gebeurt stapsgewijs, omdat de situaties vaak complex zijn. Texel fungeert als proef, en de ervaringen die daar worden opgedaan, zullen helpen bij de aanpak in de rest van Noord-Holland. De provincie kan in 2024, 2025 en 2026 vier keer een aanvraag voor financiering indienen.
PAS-melders
PAS-melders zijn bedrijven die tot 2019 hun bedrijfsuitbreidingen konden melden onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS), zolang de stikstofuitstoot onder een bepaalde grens bleef. Een natuurvergunning was toen niet nodig. In 2019 oordeelde de Raad van State echter dat het PAS niet voldeed aan Europese regels, waardoor deze bedrijven nu zonder geldige vergunning opereren.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Provincie Noord-Holland