Het verhaal van de blaarkop tijdens de Levend Erfgoeddagen
Bij de Sophiahoeve worden 50 blaarkoppen gemolken, waarbij de melk wordt verwerkt in kaas en boter. De familie Warmerdam is een van de erkende fokkers van het inmiddels zeldzaam geworden ras. Op dit moment zijn er nog zo’n 1600 raszuivere dieren geregistreerd in Nederland. Tijdens het genoemde weekend kunnen bezoekers onder andere de kaas proeven en de koeien bekijken in de polder en op stal.
Geschiedenis van de blaarkop
Rond de stad Leiden groeide in de 17e eeuw de vraag naar melk, boter, kaas en vlees minstens zo hard als de bevolking. Destijds stonden grote aantallen blaarkoppen in de polders. Dit ras maakte vroeger vaak verdere reizen dan de boeren. De koeien werden gefokt in Noord-Groningen en vertrokken in het voorjaar per schip naar Zuid-Holland. Met platboomschepen werden de dieren daarna in de streek verder verspreid. Hier werden ze gemolken en daarna gemest rondom Schiedam. In de industriële revolutie steeg de vraag naar vlees in Engeland. Daarom werd er veel levend vee gehaald in Schiedam en Rotterdam, om op de Londense veemarkt te worden verhandeld. Op die manier sluit het verhaal van de blaarkop naadloos aan bij het thema van dit jaar.