Provincie Utrecht biedt kavels aan voor toekomstbestendig maken van agrarische bedrijven
Het kavelruilproces speelt een belangrijke rol in het verbinden van natuurgebieden. Door gronden te ruilen ontstaan er grotere en robuustere natuurgebieden, wat gunstig is voor de biodiversiteit en het leefgebied van dieren en planten. Daarnaast kunnen agrariërs door deel te nemen aan de kavelruil hun huiskavels vergroten, wat bijdraagt aan een efficiëntere bedrijfsvoering.
Voor wie is de kavelruil?
Iedereen die grond bezit in de genoemde gebieden of geïnteresseerd is in het verwerven van natuurgrond kan meedoen. Ook de provincie brengt eigen gronden in voor kavelruil. De provincie werkt met een kavelruilcoördinator. Hij verkent of de grondeigenaren en -gebruikers afspraken willen maken en hoe die kunnen worden toegepast. Om het kavelruilproces zorgvuldig en transparant te laten verlopen maakt de kavelruilcoördinator tijdens zijn inventarisatie gebruik van verkoopcriteria en procesvoorwaarden.
Eerdere resultaten
De provincie startte in 2022 al met een eerste kavelruilronde in dit gebied. Dit proces werd eerder dit jaar afgerond en resulteerde in de verplaatsing van een recreatieterrein en de herlocatie van een agrarisch bedrijf buiten het Natuurnetwerk Nederland. Hierdoor werd er 13 hectare agrarische grond beschikbaar gemaakt voor omvorming naar natuur.
Meer informatie over het huidige kavelruilproces en de inschrijving is te vinden op de website van de provincie Utrecht. Let op: inschrijven kan tot 16 september 2024, 12.00 uur. Na deze datum en tijd worden ingediende formulieren niet meer in behandeling genomen.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Provincie Utrecht
Bron: Provincie Utrecht