Nieuwe gewichtsklasse voor Belgische Blauwe kalveren in Leeuwarden en Purmerend
De oude indeling in gewichtsklassen dateert van 15 jaar geleden, vertelt voorzitter Andries Kingma van de veemarkt in Leeuwarden. Destijds gebruikten melkveehouders ook nog wel Verbeterd Roodbont en vleesrassen als Piëmontese op het ondereind van de veestapel, geeft hij aan. „Die rassen zien we nu nauwelijks meer. De fokrichting is verschoven naar Belgische Blauwen, die kruislingen zien we nu voornamelijk."
Het initiatief voor de aanpassing van de gewichtsklassen is afkomstig van de veemarkt in Purmerend, die met een maximumgewicht van 50 kilo niet meer uit de voeten kon. In overleg heeft de Leeuwarder kalvermarkt besloten hierin mee te gaan.
Onderkant
Kingma verwacht dat er ook aan de onderkant van de ‘blauwe’ gewichtstabel nog gaat worden gesleuteld, omdat er veel variatie zit in de kwaliteiten van de kruilsingkalveren. „Het gaat nu tot 50 kilo, waarschijnlijk komt er ook nog een tussencategorie van 40 tot 50 kilo bij.” Het is nog niet zeker of de brancheorganisatie voor de veehandel, Vee&Logistiek Nederland, de klasse-indeling overneemt. Daar is de organisatie zich nog over aan het beraden, aldus Kingma, die zelf sectievoorzitter is voor de schapen- en geitenhandel binnen Vee&Logistiek Nederland.
‘Discussie aangaan’
Overigens zou het goed zijn als de kalversector zich ook gaat beraden op de eis (vanuit het KalfVolgSysteem) dat een kalf minimaal 36 kilo moet wegen bij aanvoer op het verzamelcentrum, vindt Kingma. „De kalversector heeft liever een goed en gezond dier van 34 of 35 kilo, dan een slap kalf van 40 kilo. Die discussie moeten we aangaan”, meent hij.