Ganzenbeheer in Zuid-Holland blijft dankzij deze uitweg beperkt mogelijk
Vorige week vernietigde de rechtbank Den Haag de ontheffingen voor ganzenbeheer van de provincie. De rechter oordeelde dat de ontheffingen niet voldoende waren onderbouwd. Volgens de rechtbank valt de schade aan gewassen onder het bedrijfsrisico van boeren. Bovendien stelde de rechtbank dat de kans op aanvaringen met vliegtuigen klein is. Sinds 2012 zijn er bij Rotterdam The Hague Airport slechts twee incidenten geweest waarbij een gans en een vliegtuig betrokken waren.
Faunabeheerplan biedt uitkomst
Het Faunabeheerplan Ganzen Zuid-Holland 2022-2027, opgesteld door de Faunabeheereenheid Zuid-Holland en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten, blijft echter wel deels van kracht. Dit plan heeft als doel de ganzenpopulaties in balans te houden met de maatschappelijke draagkracht en de schade en risico's die ganzen veroorzaken te beperken.
De rechter heeft de provinciale vrijstelling voor ganzenbeheer, opgenomen in de Omgevingsverordening, niet buiten werking gesteld. Dit betekent dat bepaalde vormen van ganzenbeheer nog steeds mogelijk zijn. Hierdoor kan de provincie tot eind oktober de risico’s en schade door de forse populaties ganzen beperken. Het gaat alleen om de grauwe gans, kolgans en brandgans, de Canadese gans en nijlgans mogen wel het hele jaar worden bejaagd.
Toenemende schade door ganzen
De landbouwschade veroorzaakt door ganzen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2023 werd bijna 4,5 miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoedingen voor boeren, voornamelijk door grauwe ganzen. Dit is meer dan een vertienvoudiging sinds 2015. Ganzen veroorzaken niet alleen schade aan landbouwgewassen, maar ook aan natuurgebieden door overbegrazing en het aantasten van oevervegetaties en rietlanden. Dit heeft negatieve gevolgen voor diverse (moeras-)vogelsoorten en zet de natuurgebieden verder onder druk.
De provincie Zuid-Holland zegt dat het noodzakelijk is om de ganzenpopulatie flink terug te brengen om balans te creëren en verdere schade aan landbouwgrond en natuurgebieden te voorkomen. Het Faunabeheerplan biedt hierin een belangrijke richtlijn. De Omgevingsdienst Haaglanden zal de komende tijd aan de slag gaan met de uitvoering van de vrijstellingen.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Provincie Zuid-Holland