CDA wil opheldering over vergunningverlening Eilandspolder
Statenlid Willemien Koning zegt in een persbericht: „Dit is positief nieuws en naar onze mening zouden er dan vergunningen moeten kunnen worden verleend. Dit is eerder ook al gemeld in het blad Agraaf op 12 juli. Wij willen weten of en wanneer de provincie hiermee gaat starten. Duidelijkheid is nodig voor de PAS-melders en andere bedrijven rondom de Eilandspolder. Deze mensen zitten al ontzettend lang in onzekerheid.”
Sinds 2003 is het veenmosrietland in de Eilandspolder gegroeid van 0,2 hectare naar 2 hectare, dankzij beheermaatregelen zoals afplaggen en maaien. De oorspronkelijke doelstelling was het behoud van kwaliteit en oppervlakte, en die is ruimschoots behaald.
Communicatieproblemen
Het CDA vraagt zich af waarom deze positieve ontwikkeling niet leidt tot versoepeling van de vergunningverlening. Het nieuwe veenmosrietland wordt opgenomen in Aerius, een rekeninstrument dat toestemmingsverlening onder de Omgevingswet ondersteunt. Koning: „Als de hoeveelheid stikstofgevoelige planten groeit, mogen bedrijven hierdoor dan opeens minder stikstof gaan uitstoten, ook al is de natuur juist verbeterd? Dat zou de omgekeerde wereld zijn.”
De provincie heeft eerder gereageerd op een artikel van Agraaf van 12 juli, waarin verschillende redenen werden aangevoerd waarom de Eilandspolder een ongunstig toekomstperspectief heeft. De provincie wijst op abiotische factoren, zoals water en bodem, die niet in orde zouden zijn. Toch is het veenmosrietland in de huidige situatie gegroeid. Koning: „Waarom kan er dan niet worden overgegaan op het verlenen van vergunningen van omliggende bedrijven?”
Het CDA wil weten wat er dan wel in de Eilandspolder moet gebeuren om de vergunningverlening weer van start te laten gaan.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: CDA Noord-Holland