Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wijst boeren op gewijzigde regels slootschonen
‘In sloten smaller dan 2,5 meter mag 10 procent van de planten blijven staan’, geeft waterschap AGV aan. ‘In sloten breder dan 2,5 meter hoeft maar 2 meter vrij te zijn voor water. Hier kan men bijvoorbeeld in het midden van de sloot 2 meter planten weghalen of vanaf een slootkant de helft van de waterplanten weghalen. De sloten hebben nog altijd een bergingsfunctie en mogen daarom niet dicht groeien.’
Voorzichtig
De nieuwe regels moeten duurzamere sloten mogelijk maken. ‘Waar in het verleden aan het einde van het seizoen de sloot ‘schoon’ moest worden opgeleverd voor een goede afwatering in de winter, is dit veranderd naar ‘minder doen voor meer groen’. Veel boeren en grondeigenaren in het gebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht zien ook liever meer planten in hun sloten. Maar zij zijn tegelijkertijd ook voorzichtig omdat ze zich aan de regels willen houden van het ‘slootschonen’ en liever geen controle van het waterschap krijgen. Tegenwoordig hoeft de sloot niet meer schoon van kant tot kant.’
Een goede ontwikkeling, vindt het dagelijks bestuur van AGV. „AGV kijkt nu naar wat er aan waterplanten of andere vegetatie mogelijk is in een bepaalde sloot”, zegt bestuurder Arjan van Rijn. „Want waterplanten zijn van grote waarde voor de kwaliteit van het water. En op deze manier voldoet het waterschap ook aan de Europese regels voor schoon water (Kader Richtlijn Water).”
Herstel
Ecoloog Bart Specken van AGV vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer rekening wordt gehouden met planten en dieren in en langs de sloot: „Vissen en insecten schuilen tussen de waterplanten en planten zich er voort. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water en verbeteren de waterkwaliteit. Als een deel van de waterplanten blijft staan, is dit goed voor de natuur in de sloot. Vooral op plekken waar rivierkreeften of karpers bijna alle waterplanten hebben verwijderd, is het goed om het restje vegetatie te laten staan. Dit is een eerste basis voor ecologisch herstel.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Waterschap AGV