Sterke start FrieslandCampina legt basis voor contante nabetaling in 2024
Tegelijkertijd realiseerde de zuivelverwerker in het eerste halfjaar 152 miljoen euro aan besparingen en bedraagt de operationele kasstroom 397 miljoen euro, ruim 300 miljoen meer dan in het eerste halfjaar van 2023. De netto-omzet daalde van 6,7 naar 6,4 miljard als gevolg van de lagere melkprijs en de valuta-effecten op de buitenlandse markt.
Veranderingen zorgen voor sterke start
Jan Derck van Karnebeek is trots op de behaalde resultaten: „In de eerste helft van 2024 hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van onze resultaten aan de hand van de Expedition 2030-strategie die we eind 2023 hebben gelanceerd. Vanaf begin dit jaar richt FrieslandCampina zich met zeven businessgroepen op specifieke productmarktcombinaties. Samen hebben deze businessgroepen de taak de melk van onze leden-melkveehouders optimaal te verwaarden. De businessgroepen worden daarbij ondersteund door één supply chain-organisatie, efficiënte supportafdelingen en een kleiner hoofdkantoor. We hebben onszelf tot doel gesteld onze prestaties te verbeteren aan de hand van de drie dimensies van onze prestatiedriehoek: ‘winnen in de markt, vergroten van de marge en het verbeteren van onze cashpositie’. Op al deze dimensies hebben we goede voortgang geboekt.
We zien dat de veranderingen die we sinds eind 2023 hebben doorgevoerd, hebben geleid tot een sterke start van 2024. In de eerste helft van het jaar verbeterde ons bedrijfsresultaat aanzienlijk door verbeteringen in de volumemix, positieve ontwikkelingen van onze consumentenmerken in Zuidoost-Azië en ons Friso kindervoedingsmerk in China, het wegvallen van de impact van dure voorraden, en lagere kosten. Dit is goed nieuws voor onze leden-melkveehouders en medewerkers. Ook zijn er in Maleisië en Indonesië grote, nieuwe productielocaties geopend om in de toekomstige marktvraag in de regio te kunnen voorzien.”
Behoud melkvolume blijft speerpunt
In zijn reactie gaat Van Karnebeek ook in op het belang van voldoende schaalgrootte. „Als gevolg van onzekerheid over de toekomstige melkaanvoer in Nederland, maar ook daarbuiten, is behoud van schaal in ons melkvolume zeer belangrijk. Daarom startte de coöperatie in nauwe samenwerking met de onderneming een integraal programma met als doel de coöperatie nog aantrekkelijker te maken voor huidige en nieuwe leden.”
FrieslandCampina verwerkte in het eerste halfjaar van 2024 ongeveer 4,7 miljard kilogram ledenmelk, een daling van 3,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling van de melkaanvoer kan grotendeels worden toegeschreven aan leden-melkveehouders die gebruik hebben gemaakt van de vertrekregeling, die als voorwaarde voor de goedkeuring van de fusie tussen Friesland Foods en Campina door de Europese Commissie was ingesteld en op 9 november 2023 eindigde.
Duurzaamheid onderdeel bedrijfsstrategie
Van Karnebeek is net als zijn voorganger doordrongen van het feit dat duurzaamheid een factor van belang is. „FrieslandCampina produceert zuivelproducten in balans met mens en planeet. Dat is ook wat onze klanten en de samenleving van ons verwachten. Met het oog hierop hebben we in de eerste helft van 2024 onze duurzaamheidsstrategie volledig geïntegreerd in de strategieën van onze businessgroepen, de ondersteunende functies en de coöperatie. Dit versterkt onze inzet op duurzaamheid in alle bedrijfsonderdelen, en onze leden dragen op deze manier bij aan de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen.”
FrieslandCampina streeft ernaar om uiterlijk in 2050 netto-klimaatneutraal te opereren met een netto positieve impact op natuur, een ambitie die deel uitmaakt van de bredere duurzaamheidsstrategie van de onderneming. Via toeslagen voor bijzondere melkstromen en het programma ‘Foqus planet Duurzame ontwikkeling’ beloont FrieslandCampina leden-melkveehouders voor resultaten op het gebied van diergezondheid en -welzijn, klimaat, biodiversiteit en weidegang. Vorig jaar is er een nieuwe beloningssystematiek ingevoerd en in juni van 2024 werden volgens deze systematiek de eerste toeslagen uitbetaald. De leden ontvingen daardoor in totaal 245 miljoen euro aan toeslagen voor hun duurzaamheidsprestaties in 2023.
Lager melkprijs, meer duurzaamheidstoeslag
In het eerste halfjaar van 2024 liet de garantieprijs een licht oplopende trend zien ten opzichte van eind 2023 en kwam uit op 46,53 euro per 100 kilogram boerderijmelk; 6,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze daling werd deels gecompenseerd met hogere duurzaamheidstoeslagen. Inclusief een verrekening van 0,21 euro per 100 kilogram melk over 2023 steeg de Foqus planet-toeslag voor Duurzame ontwikkeling naar 1,63 euro per 100 kilogram melk, vergeleken met 1,13 euro per 100 kilogram melk in dezelfde periode vorig jaar. Al met al daalde de gemiddelde melkprijs in het eerste halfjaar van 2024 met 3,1 procent naar 50,09 euro per 100 kilogram melk, in vergelijking met 51,70 euro per 100 kilogram melk in het eerste halfjaar van 2023.
Nabetaling in het verschiet
Ondanks dat de behaalde resultaten van het eerste half jaar een goede basis vormen om te komen tot een contante nabetaling, kiest FrieslandCampina ervoor geen interim-uitkering te doen. De zuivelonderneming zegt daarover in haar persbericht: ‘Er is op basis van de resultaten van het eerste halfjaar een bedrag van 61 miljoen euro opgebouwd voor de pro forma contante nabetaling over 2024. Vanwege de volatiliteit op de wereldzuivelmarkt en de mogelijke impact van economische ontwikkelingen op de resultaten is er echter uit voorzichtigheid besloten geen interim-uitkering aan de leden-melkveehouders te doen.’
Onzekere markomstandigheden weerhouden FrieslandCampina van resultaatprognose tweede helft 2024
FrieslandCampina verwacht ook in de tweede helft van 2024 te worden geconfronteerd met economische onzekerheden, zoals die zich in het eerste halfjaar hebben voorgedaan. ‘De prijzen voor basiszuivelproducten blijven volatiel en de inflatie neemt naar verwachting toe. FrieslandCampina zal in het tweede halfjaar van 2024 zijn marketinginspanningen verder vergroten om marktposities te versterken. Optimalisatie van productieprocessen en melkverwerkingscapaciteit zal worden voortgezet onder de Expedition 2030-strategie. Gezien de huidige onzekerheden en marktomstandigheden geeft FrieslandCampina geen resultaatprognose af voor de tweede helft van het jaar’, schrijft de zuivelonderneming in het persbericht over de halfjaarcijfers.
Sterke start voor FrieslandCampina in 2024
- Sterk gestegen bedrijfsresultaat van 47 miljoen naar 301 miljoen euro, dankzij verbeteringen in volumemix, minder dure voorraden, kleiner prijsverschil tussen basiszuivelprijzen en garantieprijs, en kostenbesparingen;
- Kostenbesparingen van 152 miljoen euro in eerste halfjaar 2024 als gevolg van succesvolle implementatie van de Expedition 2030-strategie;
- Nettoresultaat steeg naar 183 miljoen euro vergeleken met 8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar;
- Solide prestaties van producten met toegevoegde waarde. De netto-omzet daalde echter met 6,7 procent naar 6,4 miljard euro, voornamelijk als gevolg van de lagere melkprijs en valuta-effecten. Voor de valuta-effecten was de daling 2,9 procent;
- Gezonde operationele kasstroom van 397 miljoen euro vergeleken met 90 miljoen in eerste halfjaar van 2023;
- Pro forma melkprijs met 3,1 procent gedaald ten opzichte van eerste halfjaar 2023 als gevolg van lagere garantieprijs, deels gecompenseerd door hogere toeslagen voor duurzaamheidsprestaties;
- Goede basis gelegd voor contante nabetaling over 2024: geen interim uitbetaling aan leden-melkveehouders vanwege volatiliteit op de wereldzuivelmarkt en economische onzekerheden.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: FrieslandCampina