Publieksprijs voor Munsterflowers uit Slootdorp
Familie Lubbersen wint Sterkste Erf verkiezing: 'Laten geen kansen glippen'
De boerderij volgt het gemengde bedrijf van het gezin Ten Kate op, de winnaar van vorig jaar uit het Drentse Veeningen. De jury let bij de uitreiking van de prijs op natuur en landschap, energie, innovatie, ondernemerschap, en bodem- en diergezondheid.
De familie Lubbersen (ouders Wim en Els, kinderen Claudia, Kevin en Twan) uit Holten runt een gangbaar melkveebedrijf midden in het Sallandse coulisselandschap. Het gezin werkt met een vrijloopstal vanuit dierenwelzijn. Er werd de afgelopen jaren uitgebreid naar meerdere locaties. „Je bent elkaar nodig”, is de slogan van de melkveefamilie.
Flexibel
Dit bedrijf springt er voor de jury uit door de sterke familiebanden en de verbinding met het dorp en de omgeving. Hoewel niet alle familieleden werkzaam zijn op het melkveebedrijf, zijn ze wel allemaal betrokken en altijd bereid een helpende hand te bieden. De jury schrijft: ‘Weten waar je op afkoerst en waarom, om vervolgens enorm flexibel te zijn om de kansen die langs komen niet te laten glippen. Dat maakt dit bedrijf zo sterk.’ Wel is een kritiekpunt de weidegang, niet de hele veestapel gaat naar buiten.
De verbondenheid met het dorp blijkt uit de tentfeesten die de familie organiseert en de keet op het erf die als ontmoetingsplek voor de jeugd dient. Het bedrijf scoort hoge punten op alle facetten van een Sterk Erf, met name op het gebied van Natuur en Landschap. Dochter Claudia krijgt ruimte voor een eigen onderneming op het erf, wat weer zorgt voor punten op het gebied van familie.
De jury bestond dit jaar uit Henk Jan ten Kate (winnaar van het Sterkste Erf 2023), Marije Klever (voorzitter van BoerenNatuur), Paulien Hogenkamp (eigenaar Hogenkamp Agrarische Coaching) Rick Hoksbergen (Countus) en Barry Akkerman (DLV Advies).
Publieksprijs: Sandra en Siem Munster uit Slootdorp (NH)
Sandra Munster van Munsterflowers uit Slootdorp won met het tulpenbedrijf (bollen en bloemen) de publieksprijs met 35 procent van de stemmen. Sandra en Siem Munster runnen samen een tulpenbollenkwekerij in combinatie met een bloemenkwekerij in Slootdorp, Noord-Holland. Sandra besteedt heel veel tijd en aandacht aan het ontwikkelen van natuur op haar eigen akkers. Daarbij zoekt het bedrijf ook actief de samenwerking op met maatschappelijk betrokken organisaties als Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden. Ze ontvangen veel mensen op het erf en hebben een sterke band met familie en omgeving. Leuk detail: Siem nomineerde zelf Sandra, volgens hem de spil van het bedrijf Munsterflowers.
De jury roemt de ondernemersgeest en het enthousiasme van Sandra. Het bedrijf is een voorbeeld voor de bollensector, vanwege de open communicatie over de milieu-impact. Er is vanwege agrarisch natuurbeheer zelfs extra aandacht voor de omgeving. Wel is niet helemaal duidelijk in hoeverre de twee takken (toerisme en het primaire bedrijf) echt samenvloeien.
Tekst gaat verder onder de foto
Familie Bruins
Familie Bruins uit Kampen (OV) waren ook genomineerd. Broer Klaas Jan en zussen Marije en Irene Bruins uit Kampen runnen samen een biologisch melkveebedrijf met zuiveltak op het oudste erf van Kampereiland. Het bedrijf is enorm breed georiënteerd met veel neventakken. Ondanks dat alle drie de ondernemers een opleiding hebben genoten die lost staat van de agrarische sector zijn ze uiteindelijk alle drie thuis aan de slag gegaan.
De jury is onder de indruk van de verbinding tussen primaire consumptie en de consument. Ook weet de familie verschillende talenten een goede plek te geven binnen het bedrijf. ‘Het doorzettingsvermogen in een veranderend speelveld is bewonderingswaardig.’ Het bedrijf kan volgens de jury nog wel verder professionaliseren op de twee locaties die worden gebruikt.
Tekst gaat verder onder de foto
Trots
„We hebben als jury geen negatieve klanken gehoord”, vertelde juryvoorzitter Hogenkamp. „De drie bedrijven zijn boer en dealen met de omstandigheden zoals ze zijn. Alle drie de bedrijven zijn een inspiratie voor anderen. Ik ben er trots op dat wij deze bedrijven hebben mogen bezoeken.” Ook Agrio-hoofdredacteur Robert Ellenkamp gebruikte het woord trots, vanwege het Sterke Erven Event, dat inmiddels voor het tweede jaar is georganiseerd en inmiddels is uitgegroeid tot een volwassen event.
De prijs werd uitgereikt na een inspirerende Sterke Ervendag op congresboerderij De Boerinn in Kamerik (UT). Onder meer de biologisch-dynamische melkveehouder Jaring Brunia (bekend van Kamp Van Koningsbrugge) deed zijn verhaal. Hij haalde de beproeving, groeide uit tot een BN’er en trok daar lessen uit voor zijn bedrijf in Friesland. „Echte groei ontstaat door uit je comfortzone te stappen”, stelde hij.
De boeren in de zaal waren onder de indruk van externe spreker en veteraan Robin Imthorn, die vertelde hoe hij PTSS had overwonnen na heftige gebeurtenissen tijdens zijn tijd als marinier. „Vraag aan elkaar hoe het écht gaat, zonder meteen oplossingen aan te dragen als het wat minder gaat. Luister naar elkaar.”
Workshops
Ook waren er workshops van DLV Advies over duurzame energie, Countus over de financiële kant van het boerenbedrijf, Boerennatuur over natuurinclusieve landbouw en Hanskamp over innovatie.
Bekijk de video: