Zuid-Holland reserveert geld voor de landbouw, Kaderrichtlijn Water en bestrijding rivierkreeft
In het provinciale coalitieakkoord staat het voornemen om het verdienmodel voor boeren op de lange termijn te verbeteren. Daarnaast moeten landbouwers de mogelijkheid krijgen om hun bedrijf te verduurzamen. Voor de stoppers zou er een goede vergoeding vanuit het landelijke Transitiefonds moeten klaarstaan.
En dat laatste schuurt nu, want de nieuwe coalitie in Den Haag van PVV, NSC, VVD en BBB hebben het Transitiefonds geschrapt.
Provincie moet heft in handen nemen
Omdat de financiële middelen vanuit Den Haag onzeker zijn, dienden SGP en ChristenUnie een voorstel in met als titel 'Geen lege handen voor de landbouw', waarmee de provincie wordt opgedragen om zelf middelen vanuit de provinciale begroting te reserveren zodat de landbouwsector het 'broodnodige beloofde perspectief' krijgt. Volgens de partijen kan dit omdat Zuid-Holland voldoende financiële reserves heeft.
Concreet vragen SGP en ChristenUnie aan het college van Gedeputeerde Staten om in de komende periode een plan uit te werken waarmee inzichtelijk wordt hoeveel geld er nodig is om voor boeren een goed verdienmodel te creëren. Hetzelfde geldt voor de leefomgeving van akker- en weidevogels, verduurzamingsplannen van boeren, het agrarisch onderwijs, vrijwillige stoppers en voor een oplossing voor PAS-melders en interimmers.
Het amendement kreeg steun van BBB, CDA, ChristenUnie, FvD, GroenLinks-PvdA, Groep Doe Stoer, Groep HvZH, JA21, SGP en de VVD. D66, Jou ZH, PVV, PvdD, SP en Volt stemden tegen.
Plagiaat?
Over dit amendement was wat consternatie, want BBB diende eerder in de vergadering een amendement in met dezelfde strekking. SGP en ChristenUnie vonden dat er sprake was van 'plagiaat', omdat beide partijen in juni tijdens de bespreking van de jaarstukken over 2023 al aandacht vroegen voor het toekomstperspectief van de landbouw. Ook andere fracties vonden dit niet netjes van de grootste fractie uit Provinciale Staten.
Fractievoorzitter Hans Veentjer (BBB) toonde zelfreflectie door het amendement in te trekken. Ook maakte hij excuses richting de SGP en ChristenUnie.
Geld voor watermaatregelen
Een ander amendement van Mirjam Nelisse (VVD), mede-ingediend door, GroenLinks-PvdA, BBB, D66, PVV, CDA, JA21, PvdD, SGP, ChristenUnie, JOU ZH, VOLT, Groep Doe Stoer, Groep HvZH en SP, kon ook op een meerderheid rekenen. Zij wil dat de provincie 2,3 miljoen euro reserveert voor de uitvoering van de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Het Rijk kende begin juni een bedrag van 180 miljoen toe aan Zuid-Holland voor de uitvoering van maatregelen binnen het ZH-PLG. De zorg van Nelisse is dat er voor de projecten die bijdragen aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) nu geen middelen zijn vrijgemaakt. Hierover is nog overleg tussen de provincie en het Rijk.
Met de 2,3 miljoen kan de periode worden overbrugd, totdat het Rijk met structurele financiering over de brug komt. Het amendement kreeg steun van alle fracties, behalve PVV en FvD.
Aanpak rivierkreeft
Extra geld is er ook voor een ander probleem in Zuid-Holland, namelijk de rivierkreeft. Deze zijn slecht voor de biodiversiteit, waterkwaliteit, oevers, dijken, keringen en het slootleven. De partijen willen dat de rivierkreeft daarom zo snel mogelijk gaat worden aangepakt.
Op dit moment loopt er in de Krimpenerwaard een pilot in het bestrijden van de rivierkreeft. Om te zorgen dat deze proef niet doodbloedt, moet er voor de zomer extra geld zijn. Daarnaast is het ook van belang dat er wordt voorgesorteerd op het uitbreiden van het gebied, om de rivierkreeft breder aan te kunnen pakken. JA21 diende daarom samen met BBB, CDA, ChristenUnie, SGP, Groep HvZH, JOU ZH, PVV, VVD, FvD een amendement in om 200.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de aanpak.
Alle partijen zijn het met JA21 eens, behalve PvdD en Groep Doe Stoer.