Noord-Holland wil pilot starten in Eilandspolder met vaststellen bandbreedte per doel
De gedeputeerde antwoordde dat op vragen van het CDA. De partij spreekt haar zorgen uit over de voortgang van de gebiedsprocessen in het kader van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).
Het CDA diende daarom maandag tijdens de Statenvergadering een motie in om het instellen van bandbreedtes voor de verschillende natuur, water- en klimaatdoelen al gelijk voor alle gebiedsprocessen in te stellen, maar dat wil Kocken niet. „We willen in de Eilandspolder kijken of het werkt en daarvan leren. Daarna kunnen we dat misschien ook doen in andere gebiedsprocessen. Ik zie het niet zitten om dat nu al bij alle processen te doen en daarna pas te kijken of dat wel een goed idee is.”
Op dit moment lopen er nog gesprekken en onderzoeken in de gebieden om te kijken hoe de doelen kunnen worden behaald. Kocken: „Als je die processen wil eerbiedigen, dan is het nu niet verstandig om in alle gebieden al alle doelen vast te gaan stellen, maar dit later dit jaar pas te doen.”
Een meerderheid schaarde zich achter het college of dacht er ook anders over, want de motie van het CDA hierover werd verworpen.
Geld voor natuurbeheer
Een andere motie van het CDA die het college oproept om bij de volgende versie van het PPLG te zorgen voor voldoende vergoeding om beheertypen mogelijk te maken en de uitwerking van het PPLG aan te passen aan de beschikbare financiën, kreeg ook te weinig steun. Het CDA diende deze motie in omdat de hoogte van de financiële bijdrage vanuit het Rijk voor langjarig natuurbeheer onzeker is en er onduidelijkheid is over het geld en de landelijke milieudoelen.
BBB begrijpt de gedachte achter de motie, maar wil eerst de uitwerking van het hoofdlijnenakkkoord afwachten. Daarin staat dat er jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. „De motie komt daarom nu nog te vroeg”, aldus een BBB-Statenlid.
Onder andere ChristenUnie en Volt stemden ook tegen. Ze zijn wel een groot voorstander van een goede vergoeding voor alle beheertypen, maar vinden het aanpassen van de doelen als deze niet kunnen worden gehaald, geen goed idee.
Verhogen grondwaterpeil
In de eerste conceptversie van het PPLG is de doelstelling genoemd om voor de grondwaterstand van het laagveen te streven naar een stand van 20 tot 40 centimeter onder het maaiveld. Volgens het CDA heeft dit grote nadelige gevolgen voor de landbouw.
De partij pleit daarom in een motie voor een heroverweging van deze verlaagde grondwaterstanden bij laagveen en onderzoek te laten uitvoeren naar de gevolgen van het verhogen van de grondwaterstand. Ook zou hiervoor een Compensatie Systematiek Veenweide worden ingesteld.
Volgens gedeputeerde Kocken komt deze motie nog te vroeg omdat er nog diverse onderzoeken lopen, waaronder naar het effect van waterpeilverhoging in veenweidegebied, een studie hydrologisch systeemherstel Laag-Holland en een onderzoek naar het toepassen van de compensatie in West-Nederland. „Ik zou u echt willen afraden om deze onderzoeken terzijde te schuiven en nu alvast te bepalen wat we gaan doen. Met deze onderzoeken willen we weloverwogen keuzes kunnen maken. Ik begrijp uw behoefte naar voortgang en haast, maar dat lukt op dit moment niet.”