Video: Timmermans botst met Van der Plas over gewasbeschermingsmiddelen en geld voor boeren
Timmermans stelt dat het nieuwe kabinet niet kiest voor natuurherstel en een toekomst voor boeren, maar voor de grote agrarische bedrijven. „Veevoederbedrijven, handelaren in kalfsvlees en chemische bedrijven die landbouwgif verkopen, hebben hier misschien geen boodschap aan. Voor ons moet niet hun toekomst, maar die van burgers, waaronder boeren, centraal staan.”
Ook is hij van mening dat de volksgezondheid meer voorrang moet krijgen. „In heel Nederland lopen mensen het risico ziek te worden door het landbouwgif glyfosaat en de lozingen van pfas. Maak hier zo snel mogelijk een einde aan voor de gezondheid van onze kinderen.”
Timmermans wilde als Eurocommissaris het gebruik van glyfosaat verbieden, maar dat lukte hem niet. „Ik heb dat toen verloren.”
Verkeerd beeld
Van der Plas snelt zich naar de interruptiemicrofoon en is van mening dat de partijleider van GroenLinks/PvdA impliceert dat boeren mensen ziek maken. „De heer Timmermans heeft het over bedrijven die landbouwgif verkopen. Het is een feit dat boeren op die manier als gifspuiters worden neergezet en dat wordt gedaan alsof bedrijven die landbouwgif verkopen, met iets crimineels bezig zijn. Hoe kijkt de heer Timmermans daartegen aan?”
Timmermans: „U moet mij geen woorden in de mond leggen! U legt verbanden die ik in mijn inleiding niet heb gelegd. U citeert mij verkeerd. Ik heb gezegd dat glyfosaat mensen ziek kán maken. Dat is precies volgens de huidige wetenschappelijke stand van zaken.”
Van der Plas: „Het feit dat er gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, heeft ervoor gezorgd dat Noordwest-Europa sinds de komst van gewasbeschermingsmiddelen nooit meer een hongersnood heeft gehad.”
Transitiefonds
De boeren die Timmermans spreekt, willen het liefste investeren in duurzame landbouw en zo snel mogelijk af van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De politicus van de grootste oppositiefractie verwijt het kabinet dat de vijftien miljard euro uit het Transitiefonds voor die verduurzaming, is geschrapt.
Van der Plas beargumenteert dat de vijftien miljard euro zou zijn geschrapt en niet naar het boerenerf zou gaan, al is ontkracht en dat de minister van LVVN daar meer over zal melden de komende tijd.
Dierenwelzijn
Esther Ouwehand wil van partijleider Geert Wilders (PVV) weten waarom het hele ministerie van Landbouw naar de BBB is gegaan. Ze lijkt te vinden dat de PVV een draai heeft gemaakt, omdat de partij van Wilders de afgelopen jaren diverse moties van de Partij voor de Dieren om het dierenwelzijn te verbeteren, steunde.
Wilders reageert: „Omdat BBB dat graag wilde hebben en omdat zij een goede kandidaat hadden. Dat zijn twee belangrijke redenen.”
Ouwehand vervolgens: „De PVV heeft gezegd: wij willen een einde maken aan het dierenleed in de bio-industrie. Wat gaat de heer Wilders dan doen? Want alleen het steunen van moties, die vervolgens niet worden uitgevoerd, of twitteren dat hij het schandalig vindt, is echt niet genoeg. Daar kopen de dieren helemaal niks voor.”
Wilders sluit af: „Wij hebben een groot hart voor dieren. BBB heeft ook een groot hart voor dieren. Er staat iets over het verbeteren van de omstandigheden voor dieren in het hoofdlijnenakkoord. Zo gaan we het doen.”
Debat
De Kamer debatteert woensdag de hele dag over de regeringsverklaring en het hoofdlijnenakkoord. Donderdag is het kabinet aan de beurt. Dan zal de kersverse minister-president Dick Schoof de vragen van Kamerleden beantwoorden en reageren op kritiek die er is op zijn kabinet.
Schoof: 'We hoeven niet het beste jongetje van de klas te zijn'
Minister-president Dick Schoof las woensdagochtend voorafgaand aan het debat de regeringsverklaring voor.
Daarin benoemt hij dat het nieuwe kabinet geen nationale koppen op internationaal beleid wil zetten, bijvoorbeeld bij natuur- en klimaatbeleid. „We hoeven niet altijd het beste jongetje van de klas te zijn. Dat kunnen we ons ook niet veroorloven, met zo veel mensen, zo veel bedrijvigheid en zo'n hoogwaardige landbouw- en visserijsector in zo'n relatief klein land. Wat we wél zullen doen, is binnen Europa het gesprek aangaan, daar waar internationale afspraken ons land onevenredig hard raken of een redelijke oplossing in de weg zitten.”
De coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB hoopt dat de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma in Brussel deuren open kan maken voor soepeler mestbeleid. Schoof: „Ik weet dat velen hier en ook velen buiten deze zaal dat scharen in de categorie 'onmogelijk, kan niet'. Ik loop zelf lang genoeg mee om te beseffen dat het zomaar ter discussie stellen van internationale afspraken en een gesprek over uitzonderingsposities niet als vanzelf tot succes leidt.”
Toch is Schoof optimistisch. „Ik ben opgegroeid in een gezin waarin hard werken en doorzetten de norm was. 'Kan niet' ligt op het kerkhof en 'wil niet' ligt ernaast, hoorde ik thuis. Dus krijgt u vandaag van het kabinet op dit punt honderd procent garantie dat we in Brussel alles gaan binnenhalen? Nee, dat niet. Maar wel voor honderd procent de belofte dat we voor het Nederlands belang zullen knokken en dat we de ruimte die er is, zullen vinden en benutten.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Tweede Kamer
Bron: Tweede Kamer