Vernattingsmaatregelen in Krimpenerwaard: resultaten GLB Pilot gepresenteerd
De pilot, uitgevoerd door Onderzoeksinstituut Nutriënten Management Wageningen, Bui-tegewoon groenprojecten en PPP-Agro Advies West, onderzocht het effect van het verhogen van het slootpeil en actieve greppelinfiltratie op de grondwaterstand. De resultaten laten zien dat deze maatregelen de grondwaterstand kunnen verhogen, maar het effect varieert sterk afhankelijk van perceelkenmerken zoals de breedte van de greppel. Bij het verhogen van het slootpeil ging tot 10 procent van de gebruikswaarde van het perceel blijvend verloren door afkalving en het onder water zetten van oevers.
Impact op agrarische productie
De vernattingsmaatregelen hadden een beperkt positief effect op de grasopbrengst, maar leidden ook tot verlies van productieve oppervlakte. De biodiversiteit werd op verschillende manieren beïnvloed: het verhogen van het slootpeil resulteerde in een verlies van bloemrijke soorten in de oever, terwijl greppelinfiltratie lokaal biotopen creëerde voor amfibieën en steltlopers.
De pilot is mede gefinancierd door het Europees Landbouwfonds en krijgt een vervolg vanuit de regiegroep Krimpenerwaard ZH-PLG. Hierbij worden ook andere maatregelen voor broeikasgasreductie, zoals klei in veen, onderzocht. Dit vervolgproject moet helpen om de in het Klimaatakkoord vastgelegde emissiereductie van één megaton in 2030 te realiseren, gezien de jaarlijkse uitstoot van 4,2 megaton CO2 door broeikasgassen uit veen.
Klimaatdoelstellingen
Deze initiatieven zijn cruciaal voor het behoud van de veenweiden en het behalen van de klimaatdoelstellingen. De resultaten van de GLB Pilot Krimpenerwaard bieden waardevolle inzichten, maar onderstrepen ook dat verder onderzoek en aangepaste maatregelen nodig zijn om een balans te vinden tussen agrarische productiviteit en ecologische duurzaamheid.
Bijeenkomst op 4 juli
De bijeenkomst op 4 juli begint om 19.45 uur met een inloop, gevolgd door een presentatie van de resultaten door Debby van Rotterdam van NMI-Agro om 20.00 uur. Om 20.30 uur wordt het rapport officieel overhandigd aan wethouder Leo Barth, gevolgd door een veldbezoek en toelichting door Rudi Terlouw van Bui-tegewoon groenprojecten. De avond wordt afgesloten met een hapje en drankje om 22.00 uur.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Weidehof Krimpenerwaard