Méér kennis, minder middelen: ANV Hollands Noorden werkt aan weerbare teeltsystemen
ANV Hollands Noorden zaait jaarlijks meer dan 100 kilometer akkerranden in samen met de deelnemers. Vier jaar geleden ontstond het project uit de wens om de effectiviteit van akkerranden te verhogen door middel van een studiegroep en veldbijeenkomsten. Akkerranden zijn gunstig voor het aantrekken van natuurlijke plaagbestrijders, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes, en gewasbestuivers. Bovendien bieden de kruidenrijke akkerranden schuil- en foerageermogelijkheden voor boerenlandvogels. Het project richt zich dit jaar op weerbaar telen met minder chemie.
Weerbaar telen
Deelnemers van de studiegroep sturen bladeren van hun gewassen naar een laboratorium voor plantsapmetingen. Op basis van deze metingen geeft een onafhankelijke teeltadviseur van Groeibalans adviezen. Zo kunnen de boeren inspelen op mineraaltekorten tijdens het groeiseizoen, waardoor de gewassen sterker en beter bestand worden tegen ziekten en plagen. Een goede mineralenbalans resulteert in een sterk en gezond gewas met een hoge ziekteweerbaarheid.
Het creëren van een weerbaarder teeltsysteem is complex en vereist kennis en ervaring. Het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen en het ondernemen van stappen om het teeltsysteem weerbaarder te maken, is niet eenvoudig. Er is vaak geen universele oplossing die voor elke situatie werkt. Daarnaast hebben veel boeren te maken met de gevolgen van het extreem natte voorjaar. De studiegroep biedt een platform waar deze uitdagingen kunnen worden gedeeld en waar boeren van elkaar kunnen leren.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Mul, ANV)
Bron: Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden