140 melkveehouders melden zich voor Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw
Het UMDL is een beloningssysteem dat melkveehouders ondersteunt bij en aanzet tot meer natuurinclusieve kringlooplandbouw. Met behulp van de UMDL gaan melkveehouders aan de slag met de optimalisatie van hun bedrijfsvoering en de doelen van het Utrechts Programma Landelijk Gebied voor bodem, water, biodiversiteit, klimaat en landbouw.
Mirjam Sterk, gedeputeerde Transitie Landelijk Gebied, Natuur en Landbouw (CDA): „Veel boeren in onze provincie hebben al stappen gezet richting natuurinclusieve landbouw. De UMDL is een prachtig middel om hen ook daadwerkelijk te vergoeden voor deze inzet. Ik ben erg blij dat de belangstelling voor dit beloningssysteem groot is en dat we deze eerste groep van 143 melkveehouders de komende vier jaar kunnen belonen. Onlangs is bekend geworden dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financieel wil bijdragen aan uitbreiding van de UMDL. De provincie Utrecht bereidt de opschaling van de UMDL de komende maanden voor; hopelijk kunnen eind 2024 of begin 2025 dan meer melkveehouders en ook fruittelers mee gaan doen."
Financiering
De UMDL wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en ontwikkeld met de hulp van melkveehouders in pilots en in samenwerking met de agrarische collectieven, die tevens de uitvoering doen.
Het monitoringssysteem bestaat uit een set Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Aan de hand van vijftien KPI’s kunnen melkveehouders hun duurzaamheidsprestaties op het gebied van bodem, water, biodiversiteit en klimaat monitoren en daarover samen kennisdelen, zowel met elkaar als met experts.
Vergoeding
Vervolgens worden zij voor de (behaalde) doelen beloond. Op deze manier wil de provincie de deelnemende melkveehouders waarderen voor hun inzet voor het versterken van de biodiversiteit, het verbeteren van de waterkwaliteit en een vitale bodem en het creëren van een aantrekkelijk landschap. De maximale vergoeding per deelnemer is 5.000 euro per jaar. De eerste jaren zal de gemiddelde vergoeding naar verwachting rond de 1500 euro per deelnemer liggen.
De boeren die zich hebben ingeschreven, hebben bericht ontvangen van de Utrechtse agrarische collectieven of ze kunnen deelnemen aan het UMDL-project ‘Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter’.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Provincie Utrecht
Bron: Provincie Utrecht