Utrecht stemt ‘noodgedwongen’ voorlopig in met verkoop veehouderij aan Schiphol
GS van Utrecht melden in een brief aan Provinciale Staten (PS) dat Schiphol de provincie onlangs in gebreke heeft gesteld. Utrecht heeft volgens Schiphol niet tijdig beslist op een verzoek van de vergunninghouder tot intrekking van de natuurvergunning voor een veehouderij in Wilnis. Daarbij had de luchthaven deze veehouderij volgens Utrecht buiten medeweten van de provincie opgekocht. ‘Zij wil de in te trekken natuurvergunning inzetten ten behoeve van het gebruik van de eigen, door het ministerie van LNV verleende, natuurvergunning op basis van extern salderen’, schrijven GS.
Verzoek aangehouden
GS melden verder dat zij de besluitvorming op het verzoek tot intrekking tot nu toe hebben aangehouden. 'De reden daarvoor is de wens om de vrijkomende vergunde stikstofruimte ten goede te laten komen aan de natuur en/of (het legaliseren van) projecten, binnen de provincie.' GS zijn echter naar eigen zeggen verplicht een besluit te nemen. 'Er is geen grondslag om het verzoek te weigeren. Daarom is door ons overgegaan tot voorwaardelijke instemming.' Deze is voorwaardelijk omdat de aan Schiphol verleende natuurvergunning op dit moment onderdeel is van een juridische procedure. 'Daarmee is allerminst zeker dat deze onherroepelijk zal worden’, stellen GS.
Mogelijkheid open
GS hebben in hun besluitvorming opgenomen dat de natuurvergunning niet eerder in werking treedt, dan wanneer de door LNV aan Schiphol verleende natuurvergunning onherroepelijk is. Op die manier houden GS de mogelijkheid open om de vrijkomende vergunde stikstofruimte alsnog ten goede te laten komen aan de natuur en/of - het legaliseren van - projecten, binnen de provincie. Als de aan Schiphol verleende natuurvergunning niet onherroepelijk wordt.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief