‘Opperdoezers rooi je met de hand’
Stam is een man met passie, iemand waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Zijn passie: Opperdoezer Ronde. Zijn motto: Deze aardappel rooi je met de hand. Hij wordt fel als hij er over praat. “Als je handmatig rooit heb je geen last van rooischade. Kijk maar eens naar de aardappelen in de winkel; die zijn allemaal blauw. Maar deze aardappelen zijn zo mooi.”
Niet alle Opperdoezer Rondes worden nog met de hand geoogst, weet hij. En het effect daarvan begint hij te merken. “De verkoop verloopt moeizamer. Niet bij de huisverkoop, maar via de handel.”
Jonnie Boer als klant
Hero Stam vecht voor kwaliteit. En dat blijkt wel uit de belangstelling die er voor zijn aardappel is. Eén van zijn klanten is bijvoorbeeld Jonnie Boer van het driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle. “Ik hoef het niet te flikken om hem rotzooi te leveren, want dan ben ik ‘m kwijt.”
Wat de Opperdoezer nu zo speciaal maakt? De smaak, zegt Stam stellig. Het is de grond rond de Noord-Hollandse plaats die voor deze smaak zorgt, weet hij. “De zavelgrond.”
Lees het volledige interview in de regiokranten van Agrio die zaterdag 1 maart zijn verschenen