Adema stelt verhoogde subsidie voor behoud grasland met minimaal maand uit
Het oorspronkelijke idee was dat de regeling van 1 tot en met 30 juni open zou gaan. De uitgestelde openstelling van minimaal vier weken heeft ermee te maken dat er extra geld beschikbaar moet worden gesteld via een wetswijziging. Hiervoor moeten zowel de Tweede als Eerste Kamer eerst nog groen licht geven. Naar verwachting gebeurt dit in juni, zodat melkveehouders vanaf juli subsidie kunnen aanvragen. De exacte datum van de openstelling is nog niet bekend.
Graslandsubsidie
Adema kondigde begin april aan dat hij in 2024 en 2025 het bedrag voor de graslandsubsidie wil verhogen van 20 naar 50 euro per tien kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare. De reden is dat bij het vaststellen van de forfaitaire vergoeding is gerekend met de afzetkosten van 2022. Omdat deze dit jaar flink zijn gestegen en bedrijven te steunen bij de afbouw van de derogatie, wordt het subsidiebedrag verhoogd.
Uit een nieuw WUR-rapport blijkt dat het inkomensverlies door het huidige mestbeleid wel kan oplopen tot 50.000 euro. Daarmee wil Adema bedrijven maximaal steunen.
Minimisverordening
Voor de subsidieregeling is maximaal 80 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt bekostigd uit het Transitiefonds.
De graslandsubsidie valt binnen de landbouw de-minimisverordening. Dit betekent dat een individuele landbouwer over de jaren 2023, 2024 en 2025 maximaal 20.000 euro aan de-minimissteun mag ontvangen. Bij een verhoging van het subsidiebedrag zullen meer ondernemers tegen de maximale bovengrens aan lopen.
Reageren op afromingsvoorstel
Naast het beschikbaar stellen van meer budget voor de graslandsubsidie, gaat Adema de afroming bij de verhandeling van fosfaatrechten verhogen van 10 naar 30 procent en voor de varkens- en pluimveesector een afroming van 30 procent invoeren bij een overname buiten familieverband.
Dit is nodig om de mestproductieplatfonds voor 2025 in lijn te brengen met de derogatiebeschikking en anderzijds ook om op de lange termijn ruimte te maken op de mestmarkt, schrijft Adema.
De eerste stap om deze toename mogelijk te maken, is om een internetconsultatie te openen. Dit gebeurt ergens in de komende week. Belanghebbenden, waaronder sectorpartijen, kunnen dan reageren op het voorgestelde plan van de minister.
Proces
Na de ontvangst van alle reacties en de verwerking zal dit wetsvoorstel nog voor het zomerreces aan de Raad van State moeten worden aangeboden ter advisering, om parlementaire behandeling in het najaar en inwerkintreding per 1 januari 2025 mogelijk te maken.
Adema: gesprek in Brussel volgend jaar mogelijk
Een nieuw gesprek in Brussel over een nieuwe of beperkte derogatie is pas op zijn vroegst begin volgend jaar mogelijk, als Nederland de maatregelen uit het mestpakket heeft geĆÆmplementeerd. Dat laat landbouwminister Piet Adema weten.
LTO, NAJK, NZO en Natuurweide maakten een eigen mestcrisisplan, waarin zij oproepen om een integrale aanpak. Zo pleiten zij voor een tijdelijke krimpregeling voor melkkoeien. Daar tegenover staat dat deze deelnemers dan moeten ontzien worden bij een eventuele generieke korting.
Ook pleiten de partijen voor een nieuwe gang naar Brussel. Adema waardeert het initiatief voor het plan en is in overleg gegaan met de vier over de plannen. 'In de gevoerde gesprekken is gebleken dat de sectorpartijen - in de huidige ontwikkelende politieke context - eraan hechten het eigen plan integraal in stand te houden. Daarbinnen is het voor de sectorpartijen cruciaal is dat er gesprekken worden gevoerd met de Europese Commissie over een vorm van derogatie, zoals omschreven in het crisisplan van de sectorpartijen.'
In de gevoerde gesprekken hebben sectorpartijen ook aangegeven zich in de huidige context niet te kunnen scharen achter (onderdelen van) het samenhangende pakket vanuit het kabinet, en op dit moment geen gesprek te willen voeren over eventuele verrijkingen daarop met onderdelen van hun crisisplan. 'Ik neem hier kennis van', aldus Adema.
Hij blijft daarom graag in gesprek met de sectorpartijen, waaronder de biologische sector, over de aanpak van de mestcrisis en de uitwerking van maatregelen, zoals het voerspoor en de stoppersregeling.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Tweede Kamer