Overgrote meerderheid leden Agractie duidelijk: mestplan minister Adema moet prullenbak in
In totaal reageerden 1.068 personen, waarvan er circa 1.000 boer zijn. Dit waren grotendeels melkveehouders. Daarna kwamen de meeste reacties respectievelijk van kalverhouders, akkerbouwers, pluimveehouders en varkenshouders. Een klein deel van personen is werkzaam in de agrarische keten. 3,3 procent is niet werkzaam in de agrarische sector. Deze laatste groep is niet meegenomen bij de verwerking van de resultaten.
In de knel
Met het afromen van dierrechten, een verhoging van het afromingspercentage van fosfaatrechten, het invoeren van varkens- en pluimveerechten en het instellen van een graslandnorm wil Adema de mestcrisis beteugelen. 84 procent ziet helemaal niets in deze mestplannen van Adema en vindt dat deze geen lucht geeft op de korte termijn. Ook voor de lange termijn denk 76 procent dat dit niet het geval gaat zijn.
Op de vraag of boeren op dit moment in de knel zitten door de huidige mestmarkt beantwoordt 42,8 procent de vraag met ‘ja’. 33 procent van de reageerders zit op dit moment niet in de knel, maar maakt zich wel zorgen over de toekomst. Slechts 10 procent voorziet geen problemen.
Oplossing
Agractie vroeg ook welke oplossingen boeren zien om de negatieve gevolgen van het mestbeleid het hoofd te bieden. 21 procent, het grootste deel, ziet meer grond in gebruik nemen ten opzichte van afgelopen jaren als de meest kansrijke optie. Opvallend is dat 16 procent niets doet, met alle negatieve gevolgen van dien. Andere oplossingen zijn minder vee houden (13 procent), meer mestopslagruimte creëren (11,5 procent) en het verhogen van de omzet (11,4 procent).
Steun voor Agractie
Het plan van Agractie om de derogatieafbouw op te schorten, terug te vallen op de mestnormen uit 2022 en daarna met een goed onderbouwd pakket naar Brussel te gaan, vindt bijna 90 procent een goed idee. Dit wil de nieuwe coalitie ook. Als nuttige onderdelen hiervan wordt de onderbouwing van de uitspoeling van dierlijke mest versus kunstmest het vaakst genoemd, gevolgd door de aanpassing van het water- en mestbeleid en de toepassing van evenwichtsbemesting. Agractie zal zich hier dan ook vol voor inzetten de komende maanden.
Dat er mogelijk sancties vanuit Brussel volgen, vanwege het opschorten van derogatiebeschikking, moet het nieuwe kabinet volgens 70 procent van de leden van Agractie voor lief nemen.
Vertrouwen in minister
De hoop is vooral gevestigd op het nieuwe kabinet. Ondanks dat de nood op het boerenerf hoog is, vindt 61 procent dat het beter is om te wachten op het nieuwe kabinet, zodat de nieuwe minister met een goed onderbouwd plan naar Brussel kan gaan. Er is namelijk geen vertrouwen dat de huidige minister Adema het mestprobleem gaat oplossen. 91 procent heeft geen vertrouwen in hem.
De Tweede Kamer, inclusief VVD en NSC, heeft dat wel. Daarom werkt Adema zijn mestplan nu verder uit. Dit zal op zeer korte termijn richting de Tweede Kamer komen. Agractie baalt daar naar eigen zeggen ‘goed’ van: ‘Niemand heeft het over waar het eigenlijk om moet gaan: een gezonde bodem, betere waterkwaliteit en een goed verdienmodel voor boeren.’