Meldingen komen uit alle regio's
Aantal schademeldingen na hagel en regen loopt hard op
Bij Vereinigte Hagel meldden zich de laatste dagen circa 110 gedupeerde telers. De meldingen zijn heel divers, wat betreft regio en gewassen, zegt directeur Jan Schreuder. De meldingen komen eigenlijk uit het hele land: uit Groningen, Drenthe, Zeeland, Flevoland, Gelderland. De schade is vooral ontstaan in uien en bieten, maar daar blijft het qua schade niet bij. „Door het vele water is de structuur van de grond ook weg.”
De tekst gaat verder na de tweet
Bij AgriVer staat de teller op circa 20 meldingen vanaf eind vorige week. Ook hier gaat het om bieten, uien en bloembollen. De meest recente meldingen komen uit Noord-Groningen en de kop van Noord-Holland.
Het totaal aantal schademeldingen voor dit seizoen loopt hiermee hard op. Vereinigte Hagel heeft tot nu toe circa 700 telers in de boeken staan die schade hebben opgelopen door hagel of wateroverlast, bij AgriVer is dat een kleine 100. Deze verzekeraar heeft met name medio april veel meldingen binnengekregen na flinke hagelbuien.
Drama
Het aantal meldingen is hoog, erkent Schreuder. „We zitten nog maar in het begin van het seizoen. Normaal zitten we op zo’n 800 op jaarbasis. Het is een drama.” Hij ziet de buien als overmacht. „Tegen buien van 70 millimeter per uur kun je niets beginnen, ook al heb je het nog zo goed voor elkaar met drainage en aflopende percelen.”
De tekst gaat verder na de tweets
Waterschap
De zware buien zetten ook de waterschappen op scherp. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) meldt dat het meerdere dagen nodig heeft om het water weg te kunnen pompen. In de sloten staat het water veel hoger dan normaal. In één polder is een extra pomp geplaatst: hier staat het water dusdanig hoog dat het gemaal zijn werk niet goed kan doen.
De tekst gaat verder na de foto
Waterschap Noorderzijlvest heeft de gemalen en stuwen op een hoger zomerpeil staan. Rondom het gebied waar deze week een wolkbreuk plaatsvond wordt maximaal ingezet op de afvoer van overtollig water.
In Oost-Brabant zijn er nog geen problemen, ondanks de zeer hoge grondwaterstanden en een verzadigde bodem, meldt waterschap Aa en Maas. Het schap heeft geen extra maatregelen hoeven nemen.