Melkveehouder Stan Bosman over zijn prijswinnende mestscheidingsidee: 'Het gras wordt daar echt groener'
Stan Bosman is erg blij met het winnen van beide prijzen bij de Dutch Dairy Challenge. „Als je meedoet, wil je altijd winnen en als dat dan gebeurt, is het extra leuk natuurlijk. En dan ook nog allebei de prijzen? Ja, ik hoop dat vooral dat de sector de winnaar is. Ik hoop dat alle ideeën doorgebracht kunnen worden richting de sector. Er is een goede toekomst voor de melkveehouderij nodig en innovatie kan daar een belangrijk onderdeel in zijn, denk ik.”
Winnend idee: Ommissie
Over het winnende idee vertelt Bosman: „Het idee is om mest en urine aan de basis te scheiden door een rubberen vloer over de roosters te leggen. De dikke fractie, dus de mest, willen we scheiden zodat die echt stapelbaar wordt en die willen we in het najaar op het land brengen, zodat we de natuur voeden zoals die dat eigenlijk altijd doet. De urine wil ik in kleine porties, verdund met water, in het groeiseizoen aanbrengen zodat de concentraties niet te hoog zijn en de werking redelijk snel is, waardoor de plant ook echt meteen die nutriënten opneemt. Daarnaast zuigen we lucht uit de mestput af en blazen we die via drains in de bodem, waardoor zuurstof, methaan en ammoniak in de bodem komen. De zuurstof zorgt voor meer bodemleven, ammoniak zorgt voor voeding en methaan wordt door bacteriën omgezet in CO2 en water, waardoor de schadelijkheid ervan minder wordt.”
Straks veel boeren met dit systeem?
Bosman is positief over de haalbaarheid van het idee voor andere boeren: „Ik denk dat het op zich niet heel ingewikkeld is. Wat je moet hebben is een redelijk dichte vloer, een pomp en een paar drains. Dan ben je eigenlijk al een heel eind op weg. De vraag is hoeveel stikstof je kunt afzuigen en hoeveel kilometers buis je daarvoor nodig hebt. Er zijn ook al heel veel percelen die gedraineerd zijn, dus we kunnen de bestaande infrastructuur gebruiken om daar de lucht in te blazen. De hoeveelheid stikstof die we in de drain blazen wordt gezien als een uitdaging, maar dat kan ook een kans zijn door nog meer stikstof, die normaal zou vervluchtigen, rechtstreeks in de bodem te blazen, waardoor je groei terugkrijgt.”
Bosman vertelt over zijn eigen bedrijf: „Ik zit in De Krim, Overijssel, precies op de grens van Drenthe, Overijssel en Duitsland. Ik melk ongeveer 120 melkkoeien met bijbehorend jongvee op 70 hectare land. En ja, ik gebruik natuurlijk ook mijn eigen systeem. Ik ben er al een poosje mee bezig en we hebben al duidelijk de eerste resultaten gezien. Het gras boven de drains is echt groener.”
Verder onderzoek
Hoewel er al positieve resultaten zijn, benadrukt de melkveehouder dat er nog onderzoek nodig is: „We hebben wel metingen gedaan, maar er kwam nog niet echt iets concreets uit. De volgende stap is om te valideren wat er precies gebeurt in de grond. Wat doet het met de microbiologie? Is er eventueel kans op uitspoeling? Er zijn kansen en ook bedreigingen die we moeten onderzoeken.”
Eerst uiteten
Wat Bosman gaat doen met het prijzengeld? „Ten eerste de rekeningen betalen voor de kosten die al gemaakt zijn”, zegt hij lachend. „Maar ik denk dat we eerst eens met het gezin uit eten gaan, die zullen er wel een beetje klaar mee zijn met het hele gedoe”, knipoogt hij.
Voor de verdere ontwikkeling van zijn plannen is vooral onderzoek nodig: „Wat gebeurt er in die bodem? Wordt methaan omgezet in CO2 en water? De aannames zijn er allemaal wel, maar wil je het echt op grote schaal uit gaan rollen, dan moet je het ook echt onderzoeken en de uitkomst moet positief zijn.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Robert Hüsken