Zuid-Hollandse bio-akkerbouwer gebruikt onderste mastdelen oude windmolens voor wateropslag
Van Eck vertelt dat de eigenlijke reden om de betonvoeten van de drie windturbines te laten staan is, dat hij pal aan het Grevelingenmeer zit. „Als je die betonvoeten weghaalt, krijg je dat nooit meer goed dicht en krijg je ook last van kwelwater”, stelt hij.
Hij kreeg zelf het idee om de onderste masten te laten staan en deze aan te passen voor opslag voor zoetwater „Driehonderd kuub per tank, dus in totaal 900 kuub. Als je gaat beregenen ben je die 900 kuub zo kwijt, maar we kunnen het wel als druppelirrigatie gebruiken. Dan zit er meteen druk op.”
Bemonsteren
Extra voordeel voor Van Eck is dat hij het water kan bemonsteren. „Wij zijn sinds 2017 omgeschakeld naar biologisch, dus dan moeten wij het te gebruiken water bemonsteren. Met oppervlaktewater weet je dat nooit, want dat kan altijd residuen bevatten. Als het in de tank zit, kunnen we het eenvoudig bemonsteren.”
Van Eck (57) zit in een maatschap met zijn vrouw Ria (57) en zijn zoon Jac (25) die vorig jaar aan de HAS is afgestudeerd. De maatschap Agreck verbouwt onder meer uien, quinoa, aardappelen, boerenkool, suikermais en witlof. „We verbouwen ook grasklaver voor een biologische geitenhouder (de Mekkerstee uit Ouddorp, red.). Hiermee hebben wij kringlooplandouw, daarvoor krijgen wij de mest terug. Een mooie kringloop op Goeree-Overflakkee."
Update windpark niet meer mogelijk
Eneco meldt dat het park al sinds 1991 in gebruik was en al eens is voorzien van nieuwe windmolens. Een nieuwe upgrade is echter niet haalbaar. Naast de mastdelen, heeft Eneco met het bedrijf Blade–Made afspraken gemaakt over de verwerking van de wieken. Blade–Made maakt daar bijvoorbeeld straatmeubilair, speeltoestellen of geluidsschermen van. Op 29 april werd begonnen met de ontmanteling van het windpark.
Tekst: Erik Kruissebrink
Beeld: Eneco