Klei in veen: een maatregel voor het tegengaan van bodemdaling en CO2 uitstoot op veenweidegrond
De klei wordt met een ruige mest strooier over het land gereden in hoeveelheden van 1 tot 4 cm. De klei zakt in de bodem en bindt zich aan de veendeeltjes. Hierdoor vertraagd de veenverbranding wat zorgt voor minder CO2 uitstoot.
Geschikte klei beschikbaar vanaf november
Vanaf november is er voor Noord-Hollandse agrariërs op veenweidegrond geschikte klei beschikbaar voor de klimaat-maatregel klei in veen. De klei komt vanuit een kleiput in Petten. Vanaf de eerste week van november komt er dagelijks 700 kuub klei vrij tot een totale hoeveelheid van 14.000 kuub.
Tijdelijke klei opslag op eigen bedrijf
Om in aanmerking te komen voor deze maatregel moet de aanvrager wel zelf de klei kunnen opslaan op het eigen bedrijf tot het moment dat het over het land kan worden uitgereden. November biedt wat minder kans dat de klei uitgereden kan worden. Zo gauw de weersomstandigheden dit toelaten kan de klei worden uitgereden. Dit kan over de vorst maar ook als het land droog genoeg is, en kan afhangen van de draagkracht van het land. Voor de werking van de toepassing klei in veen zijn er geen beperkende factoren.
Vergoeding via het Loket Veenweideboeren
Vanuit het Loket Veenweideboeren Noord-Holland worden de kosten voor de klimaatmaatregel voor 85% vergoed. Hiermee komt de klei op een bedrag van € 0,75 per kuub aan eigen bijdrage.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen vóór 1 november met Martine Bijman, projectleider Loket Veenweideboeren: 06-25374307. Of kijk voor meer informatie op www.loketveenweideboeren.nl
Voor agrariërs op veenweidegrond zijn er verschillende klimaatmaatregelen. Meer uitleg over de verschillende gesubsidieerde maatregelen vindt u via het Loket Veenweideboeren Noord-Holland.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: WaterLand&Dijken
Bron: WaterLand&Dijken