Wijntuin Ronja oogst eerste druiven van het jaar
In Wijntuin Ronja leren Van Crevel en Van Maanen, samen met inmiddels 300 wijnboeren op zo duurzaam mogelijke wijze kwaliteitswijn te maken. Het is bezig met SKAL-certificering. Deelnemers pachten elk tien druivenstokken, werken op het land, en volgen workshops van experts op uiteenlopende gebieden van ‘de zachte snoei’ tot het belang van een gezond schimmelnetwerk in de bodem.
Experimenteertuin
Wijntuin Ronja experimenteert daarbij op de Noord-Hollandse kleigrond door een mix van lavameel en haverzemelen met een behanglijm-achtige schimmelsubstantie aan het plantgat toe te voegen om het mycelium (schimmelnetwerk) aan te wakkeren.
Circulariteit
Wijntuin Ronja ligt op Landgoed Rorik, een landgoed tussen Zaandam en Beverwijk. Het landgoed is ontworpen door Studio Valkenier waar het zelfvoorzienende restaurant Zacht Staal, een kleinschalige camping en biologische landbouw tot een nieuwe plek leiden. Een plek waar volgens de initiatiefnemers duurzaamheid, circulariteit en gemeenschapszin centraal staan.
Biologische wijn in Nederland
Wijnmakers in Nederland zitten in de lift, meldt Wijntuin Ronja. 'Momenteel zijn er zo'n 200 wijngaarden in Nederland, waarvan ongeveer 190 commercieel van opzet. In totaal hebben die meer dan 275 hectare wijnstokken aangeplant. Een klein deel daarvan is biologisch. Op dit moment komt de totale Nederlandse opbrengst neer op zo’n 1.5 miljoen flessen wijn per jaar. Een fractie van de ongeveer 600 miljoen flessen die per jaar in Nederland worden gedronken.
Nieuwe wijnboeren
Wijntuin Ronja is eind dit jaar weer op zoek naar nieuwe wijnboeren. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om langs te komen maar kunnen ook een mailtje voor meer informatie sturen naar wijnboer@wijntuinronja.nl. Daar kunnen ze zich ook direct inschrijven voor het pachten van 10 stokken.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Wijntuin Ronja